top of page

Heeft de overledene een testament gemaakt?

 

Na het overlijden kunnen er veel vragen bestaan over de afwikkeling van een nalatenschap. Heeft u als kind recht op een erfdeel of een legitieme portie? Of wie moet u als bedrijf nu aanspreken voor een openstaande schuld? In het Centraal Testamenten Register (CTR) worden alle testamenten geregistreerd die bij een Nederlandse notaris worden gemaakt.

 

Als (klein)kind heeft u als erfgenaam of legitimaris (een onterfd kind) recht op veel informatie. Het is goed om te vragen om een verklaring van erfrecht en een boedelbeschrijving. Het kan soms lang duren voordat u iets van de executeur of de (mede)erfgenamen iets hoort. U kunt dan alvast gratis inzage doen bij het Centraal Testamenten Register (CTR). U weet dan in ieder geval of er een testament is gemaakt door de overledene.

 

Als bedrijf is het ook belangrijk om te achterhalen bij wie u uw schulden kunt opeisen of aan wie u een schuld dient te betalen. U kunt aan de familieleden vragen om een verklaring van erfrecht. Soms duurt het lang dat u van de erfgenamen of een executeur verneemt. Ook u kunt alvast inzage doen bij het Centraal Testamentenregister. 

 

Met een akte van overlijden kunt u gratis inzage doen bij het Centraal Testamentenregister. Klikt u op het logo van het Centraal Testamenten Register om het formulier voor particulieren te downloaden en op het logo van het KNB voor het formulier voor bedrijven. Via een klik op de foto linksboven komt u op de site met van de KNB met meer uitleg. Heeft u hulp nodig bij de afwikkeling van een erfenis als particulier of bedrijf? Neemt u dan contact op met JuristBrabant.nl/ JuristErfrecht.nl.

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door ExpertErfrecht.nl en SpecialistErfrecht.nl​.

bottom of page