top of page

Vermist persoon, rechtsvermoeden van overlijden?

Voor de familie is het doorgaans een ramp als iemand wordt vermist. Wanneer iemand al jaren spoorloos is verdwenen, is het soms mogelijk om de vermiste tot overleden te verklaren. Een dergelijk verzoek op grond van artikel 1:414 van het Burgerlijk Wetboek zal uitgebreid onderbouwt moeten worden. Ook de rechtbank zal onderzoek doen naar de zaak als voorbeeld van een dergelijke zaak Haagse rechter:

- wat heeft verzoekster wanneer concreet ondernomen om de vermiste te achterhalen?

- wat is er concreet bekend over de vermiste bij de Nederlandse Ambassade in Peru?

- op welke concrete dag is het laatste telefoongesprek geweest tussen verzoekster en vermiste?

- ten aanzien van het pension: hoe heet het pension, waar is het pension, op welke concrete dag is het laatste contact geweest tussen vermiste en medewerkers van het pension en op welke concrete dag is vermiste daar vertrokken?

- heeft de internationale signalering van het Cold Case team nog informatie opgeleverd?

Een jaar geen levensteken is op zich te weinig voor een verklaring van overlijden door de rechter, klikt u op de foto links om die uitspraak na te lezen. Wanneer de aanwijzingen van overlijden juist wel heel sterk zijn dan soms al na één jaar de verklaring worden afgegeven, klik op het logo van de rechtspraak om die uitspraak na te lezen. Betrokkenheid bij een zelfmoordaanslag kan wel een sterk vermoeden van overlijden opleveren, aldus een uitspraak uit 2015.

bottom of page