top of page

Internetfraude, hoe beschermt u zich?

Helaas is niet iedereen betrouwbaar. Via webshops en marktplaats worden regelmatig kopers opgelicht. Het aankoopbedrag wordt overgemaakt het het gekochte product wordt nooit geleverd. De consumentenbond en de politie proberen u te beschermen tegen dergelijke fraude en oplichting.

Bij een webshop zult u moeten nagaan of de webshop is aangesloten bij een van de drie organisaties: ThuisWinkel, Webshop en Qshop. Kijk niet alleen of op de website één van de logo's staat maar controleer ook via de website van de ThuisWinkel, Webshop of Qshop zelf of de organisatie is aangesloten. JuristBrabant.nl adviseert alleen aankopen te doen bij bedrijven aangesloten bij de Landelijk Stichting Geschillencommissie. Als u op het logo klikt kunt u de ledenlijst van de organisaties raadplegen. 

De politie heeft een lijst van bekende oplichters samengesteld. Op de site van de politie kunt u deze lijst raadplegen. De consumentenbond heeft een checklist gemaakt hoe u veilig aankopen kunt doen. Wist u bijvoorbeeld dat wanneer een website op het eind met internetverkoper.nl (met .nl) eindigt, het bedrijf ook buiten Nederland of Europa gevestigd kan zijn? Staat het bedrijf geregistreerd bij de Kamer van Koophandel? Als de prijs ook heel laag is, kan dat ook een aanwijzing zijn voor oplichting in plaats van een koopje! Klikt u op de logo's voor meer informatie. Nog een tip, bij twijfel niet kopen. 

bottom of page