top of page

Plastic kentekencard, uw bescherming als koper

 

Per 1 januari 2014 heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer nieuwe kentekenbewijzen voor auto's ingevoerd. De plastic kentekencard vervangt de papieren kentekenbewijzen I A en I B en een unieke (tenaamstellingscode) vervangt kentekenbewijs deel II. Hiervoor is gekozen vanwege het verdwijnen van de postkantoren waar voorheen de overschrijving plaats vond. De plastic pas is ook moeilijker na te maken.

 

De Hoge Raad heeft in haar arrest Apon/Bisterbosch bepaalt dat een koper van een auto minstens het kentekenbewijs moet hebben geïnspecteerd. Door de nieuwe overschrijvingsbewijzen is het verstandig nader onderzoek te doen als koper. De tenaamstellingscode heeft niet de officiele functie die het voormalige overschrijvingsbewijs had. Een koper kan het beste twee punten onderzoeken:

1. bekijk de kentekencard en of de auto op naam van de verkoper staat;

2. check de juistheid van de kentekencard en tenaamstellingscode via de website van de RDW of wacht tot de verkoper een tenaamstellingsverslag krijgt van het kentekenloket of RDW-erkende garage.

 

Een onjuiste of ontbrekende tenaamstellingscode zal vrijwel altijd betekenen dat u niet aan uw onderzoeksplicht als koper heeft voldaan en niet ter goede trouw bent. Koopt u uw auto via een RDW-erkende garage dan hoeft u minder onderzoek te doen, u mag er dan op vertrouwen dat de RDW-garage dat voor u heeft gedaan. Via een klik op het logo van de RDW leest u meer over het koop en verkoop van uw auto.

Bron: WPNR 7089, 2-9 januari 2016, mr. V.J.M. van Hoof 'De nieuwe kentekenbewijzen en de gewijzigde rol bij derdenbescherming' 

bottom of page