top of page

Een beroepsfout van een notaris, schade?

 

Bij de verkoop van twee appartementen van een VvE (Vereniging van Eigenaren) via een executieveiling vraagt de notaris bij de verkeerde personen een overzicht op van de openstaande schulden van die twee betrokken appartementen. De VvE spreekt de notaris aan vanwege een beroepsfout en wil de schulden daarom op de notaris verhalen. De schade is volgens de VvE voor beide woningen afgerond € 16.000,-. De notaris stelt dat zij alles goed heeft gedaan en niet op de hoogte kon zijn van de bestuurswissel en de kopers gemeld heeft dat er geen opgave van de openstaande schulden bij de VvE beschikbaar was. De rechter neemt de beslissing dat er wel een beroepsfout is gemaakt doordat de notaris niet de kamer van koophandel heeft geraadpleegd in dit geval, maar doordat de notaris heeft gemeld dat er geen schuldenoverzicht was is er geen schade voor de VvE ontstaan. Als u op het logo van de rechtspraak klikt komt u bij de uitspraak van de kantonrechter. De vordering van de VvE wordt ondanks de beroepsfout afgewezen.

 

Of klik hier voor een andere rechtzaak tussen de Rabobank en een notaris waarin het kadaster een fout had gemaakt. In een uitspraak van de rechter uit Maastricht kunt u lezen hoe een notaris moet omgaan met de AVG en een geheim adres (vanwege ernstige bedreigingen door een kind naar zijn ouders/ de verkopers).

 

Uit de uitspraak blijkt dat er een verschil is tussen het tuchtrecht en het civiele recht. De notaris heeft een beroepsfout gemaakt, maar welke schade is daardoor ontstaan? Als u op het schilderij van de notaris klikt komt u op de pagina over het tuchtrecht voor de notaris. Wilt u meer weten over notarieel tuchtrecht, de beroepsfout en de schade die daardoor ontstaat neemt u dan contact op met JuristBrabant.  

JuristBrabant.nl maakt KlachtNotaris.nl mogelijk.

WPNR 7357 - 5 februari 2022 Rheinfeld en Reijnen - De notaris en (vermeende) grondspeculatie: laveren tussen ministerieplicht, Belehrung en dienstweigering

Update: 03-05-2022

bottom of page