top of page

Echtscheiding & Erfrecht

Wanneer u in een echtscheidingsprocedure zit is het goed ook eens stil te staan wie er momenteel of later van u zal erven. Als u een testament heeft gemaakt zult u dat eens rustig dienen na te lezen. Zonder testament bepaalt de wet dat pas na de inschrijving van een echtscheiding uw aanstaande ex-partner niet meer van u erft. 

 

Heeft u samen kinderen? Dan kan het verstandig zijn om een echtscheidingtestament te maken. Stel u heeft één kind en geen testament, als u dood gaat dan is uw kind de enige erfgenaam. Wanneer uw kind ongehuwd en zonder afstammelingen overlijdt dan erft zijn of haar resterende ouder/ uw ex-partner. Bij een auto-ongeluk met uw kind op de achterbank waarbij u ter plekke overlijdt en het minderjarige kind in het ziekenhuis, gaat uw erfenis dus via uw kind naar uw ex. Via een testament kunt u zich hier tegen beschermen met een 'tweetrapsmaking'. U wijst dan in eerste instantie uw kind aan om te erven en in tweede instantie bijvoorbeeld uw broer of zuster. Die broer of zuster kan dan ook de executeur van het testament worden en toezicht houden op het vermogen via een testamentair bewind.

 

Ook geregistreerd partners en samenwoners met gemeenschappelijke kinderen, doen er verstandig aan om een echtscheidingstestament te maken. Overigens is het ook verstandig niet te vergeten om een eventuele gemeenschappelijke rekening bij de bank tijdig te stoppen, blijkens een uitspraak van het Hof Arnhem. Wilt u meer informatie raadpleeg dan een notaris of neem vrijblijvend contact op met JuristBrabant.nl/ JuristErfrecht.nl.

Bron: WPNR 7238 & 7239 Burgerhart & Brinkman Einde tweetrapsmaking

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door ExpertErfrecht.nl en SpecialistErfrecht.nl​.

bottom of page