top of page

De vrije advocaat- of juristkeuze bij

uw rechtsbijstandverzekering

 

Het Europese Hof heeft eind 2013 bepaald dat u als verzekerde voor rechtsbijstand bij bijvoorbeeld DAS, Arag, SRK of Achmea ook een vrije jurist of advocaat keuze heeft als u wilt procederen bij de kantonrechter. In 2020 heeft het Europese Hof bepaald dat u ook die vrije juristkeuze heeft in de minnelijke fase! U hoeft dus niet meer gebruik te maken van de jurist die u door de verzekeraar wordt aangewezen. Nu kunt u kiezen voor de jurist of advocaat die u wil. Ook het Kifid heeft in 2021 bevestigd dat u ook in de minnelijke fase recht heeft op een vrije juristkeuze maar de verzekeraar DAS gaat (wederom) weer lang procederen.

 

Steeds meer rechtsbijstandverzekerden kiezen voor hun eigen jurist of advocaat in een procedure. Wanneer u gebruik wil maken van uw vrije jurist/advocaatkeuze bent u niet verplicht dat eerst te melden aan uw rechtsbijstandverzekering. U kunt vrijblijvend contact met JuristBrabant.nl opnemen en uw situatie voorleggen.

 

Bent u nog niet verzekerd voor rechtsbijstand? Kijk dan eens op de rechtsbijstandverzekering-vergelijker van de consumentenbond. Daar kunt u goed de premie en de dekking vergelijken. Let zeker ook op voor welk bedrag de verzekeraar uitkeert wanneer u kiest voor uw jurist bij een procedure bij de kantonrechter. De verzekeraar hanteert steeds vaker een maximaal bedrag wat ze aan de advocaat of jurist uitkeren. Als u kiest voor JuristBrabant, kiest u voor een aantrekkelijk uurtarief waardoor u meer uren krijgt uitgekeerd en u niet het risico loopt van bij betalen aan de advocaat. Soms hanteert een verzekeraar een eigen risico voor uw keuze en recht om de zaak door een jurist of advocaat te behandelen. Ondanks dit eigen risico kan JuristBrabant.nl uw zaak in behandeling nemen, neemt u contact op en we kijken over er een maatwerk oplossing voor dit Eigen Risico mogelijk is.

 

Voor meer informatie over de uitspraak van het Europese Hof klikt u op de foto. Over uw recht van eigen jurist of advocaatkeuze wordt nog steeds geprocedeerd voor u. Wilt u een rechtsbijstandverzekering afsluiten of vergelijken klikt u op het logo van de consumentenbond hieronder. klikt u op het logo van de Rechtspraak om meer te lezen over het bij betalen van een rechtsbijstand-verzekerde aan een advocaat. Over uw vrije keuze voor een jurist zijn er in de praktijk nog steeds zorgen. 

Bron: Prg 2020/201 noot en Maandbladvermogensrecht update: 26-04-2022

bottom of page