top of page
mortgage-4137485_1280.jpg

Kosten royement van hypotheek? 

 

Bij de verkoop en levering van een woning kiest de koper doorgaans de notaris. Een woning wordt meestal vrij van hypotheek aan de koper geleverd. De opbrengst van de verkoop wordt meestal gebruikt voor de aflossing van de schuld aan de bank van de verkoper. Voor dit doorhalen, vaak royement genoemd, rekent de notaris kosten aan de verkoper.

Niet elke notaris berekent die kosten hetzelfde door aan de verkoper (die dus niet heeft gekozen voor deze notaris). Veel notarissen declareerden kosten bij de verkoper alsof zij één akte opmaakte waarvoor de kosten voor het inschrijven van het Kadaster van één akte noodzakelijk was. In de praktijk maken notarissen verzamelakten, waarbij door inschrijving van één akte vele afgeloste hypotheken werden doorgehaald.

Over een dergelijke zaak werd een klacht ingediend bij de Kamer voor het Notariaat Den Haag. Had de notaris klachtwaardig gehandeld? Ja! Maar krijgt de notaris ook een maatregel opgelegd? Nee.. De klagers zouden nog in Hoger Beroep kunnen. U kunt de uitspraak van de Kamer nalezen door te klikken op het logo van de rechtspraak. Een reactie op de uitspraak kunt u lezen door te klikken op de foto. Via het KNB logo kunt u de regels nalezen over welke kosten in rekening mogen worden gebracht bij verkoop van een woning bij de verkoper.

KNB-logo-notariele-beroepsorganisatie-no
rechtspraaak-logo3.jpg
bottom of page